ΘΕΜΑ

 • Νέοι τρόποι ψηφιακής προβολής
  πολιτισμικού υλικού

  Την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, η DataScouting σας προσκαλεί στην Ημερίδα Νέοι τρόποι ψηφιακής προβολής πολιτισμικού υλικού που διοργανώνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.

  Η ημερίδα, διάρκειας μισής ημέρας (10πμ-2μμ), περιλαμβάνει δύο βασικές θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τους νέους τρόπους ψηφιακής προβολής. Η πρώτη ενότητα αφορά στην έξυπνη διαχείριση, τον εμπλουτισμό και διάθεση πολιτισμικού περιεχομένου, ενώ στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα εργαλεία και τα πληροφοριακά συστήματα αρχειακής περιγραφής.

  Σκοπός της ημερίδας είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής προβολής καθώς και με τα εργαλεία υλοποίησης μέσα από την παρουσίαση έργων τα οποία έχουν υλοποιηθεί από διαφορετικούς φορείς με κοινό όραμα. Επιπλέον θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του εμπλουτισμού και στην ενσωμάτωση τεχνολογιών μηχανικής μάθησης στο χώρο των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων.

  Η ημερίδα διοργανώνεται εν συνεχεία της διεξαγωγής του 85ου Διεθνούς Συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών στην Αθήνα (IFLA WLIC 2019), που διεξάγεται στην Αθήνα. Η DataScouting συμμετέχει στο συνέδριο ως χορηγός με ολοκληρωμένο περίπτερο παρουσιάζοντας έξυπνες λύσεις και σύγχρονα εργαλεία στο χώρο των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων.

  Η DataScouting ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της ψηφιακής προθήκης MagicBox, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν από κοντά πρωτότυπες λύσεις στη ψηφιακή προβολή και να βιώσουν μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία. Το MagicBox θα βρίσκεται στο χώρο της ημερίδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9:30 – 10:00

Προσέλευση

10:00 – 10:05

Χαιρετισμός

10:05 – 10:30

Εργαλεία διαχείρισης πολιτισμικού περιεχομένου και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών
Ομιλητές: Βασίλειος Μπατάλας, Library & Information Systems Manager, DataScouting & Σταύρος Δωρόπουλος, CIO, DataScouting

10:30 – 10:55

Νέα περιβάλλοντα (λογοτεχνικής) ανάγνωσης στην ψηφιακή εποχή
Ομιλήτρια: Αικατερίνη Τικτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (Digital Humanities)

10:55 – 11:20

Τρισδιάστατη ψηφιοποίηση και ανάδειξη τέχνης και πολιτισμού
Ομιλήτρια: Dr. Στέλλα Συλαίου, Διδάσκουσα, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ (Ψηφιακή Μουσειολογία)

11:20 – 11:45

New ways to present and experience digital content
Ομιλητής: Claus Gravenhorst, Director Strategic Initiatives, CCS Content Conversion Specialists GmbH

11:45 – 12:15

Διάλειμμα

12:15 – 12:40

Αρχειακές συλλογές και λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η διαχείριση των συλλογών του Δήμου Βόλου
Ομιλητής: Ευγένιος Παπαδόπουλος, Βιβλιοθηκονόμος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος στο Τμήμα Βιβλιοθηκών και Αρχείων, της διεύθυνσης αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου

12:40 – 13:05

Presenting Archival Collections in Vufind
Ομιλητής: Joseph Schulkins, Library Service Engineer (Academic & Government), UK & Ireland, EBSCO Information Services

13:05 – 13:30

Η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου εφημερίδων του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ομιλητές: Αγγελική Νικολαΐδου Μαυρομμάτη, Συντονίστρια Ανάπτυξης Αρχείων στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας & Ιωάννης Παπαστεργίου, Senior Software Developer, DataScouting

13:30 – 13:55

Νέοι τρόποι προβολής του ενάλιου πολιτισμού
Ομιλητής:  Άγγελος Μαγκλής , VP & Founder Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ, General Manager AdrionBAN , ΜC Facilitator, Συντονιστής Εταίρος του “Άνω Μαγνήτων Νήσοι”

13:55 – 14:00

Κλείσιμο ημερίδας

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Αγγελική
Νικολαΐδου

Άγγελος
Μαγκλής

Αικατερίνη
Τικτοπούλου

Βασίλειος
Μπατάλας

Ευγένιος
Παπαδόπουλος

Ιωάννης
Παπαστεργίου

Σταύρος
Δωρόπουλος

Στέλλα
Συλαίου

Claus
Gravenhorst

Joseph Schulkins

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

DataScouting, Τμήμα Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Συστημάτων Πληροφόρησης
 • Η DataScouting είναι μία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών πληροφορίας και επικοινωνιών με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων για αρχειοθέτηση και επεξεργασία δεδομένων, για την σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και για την διαχείριση/ανάλυση πληροφορίας σε βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, αυτόματη μετατροπή ομιλίας σε κείμενο, ανίχνευση λογοτύπων και τεχνικές μηχανικής μάθησης και εξόρυξης δεδομένων, η DataScouting παρέχει λογισμικά και υπηρεσίες για τη διαχείριση, τον εμπλουτισμό και την ανάκτηση πληροφοριών τόσο από οπτικοακουστικές ροές όπως τηλεόραση και ραδιόφωνο, όσο και από ψηφιοποιημένα τεκμήρια.

  Ειδικότερα η DataScouting επενδύει στον πολιτισμό και παρέχει σε βιβλιοθήκες, κέντρα πληροφόρησης, αρχεία και μουσεία, ένα πλήθος έξυπνων εργαλείων για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Εγκαθιστά και παραμετροποιεί συστήματα αυτοματισμού βιβλιοθηκών και αρχείων, αναλαμβάνει την ανάπτυξη ιδρυματικών αποθετηρίων και συστημάτων διαχείρισης συλλογών, υλοποιεί έργα ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης αρχειακών και μουσειακών συλλογών όπως και έργα αναδρομικής καταλογογράφησης. Με πολυετή παρουσία στο χώρο της διαχείρισης πολιτισμικού υλικού, και έχοντας φέρει σε πέρας δεκάδες έργα, η επιστημονική ομάδα της DataScouting μπορεί άμεσα να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε το όραμά σας.

ΧΩΡΟΣ

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Αμφιθέατρο, 3ος όροφος